top of page

Par godu Baltijas ceļa 30

Ideja - ar velosipēdu apbraukt apkārt visām trīs Baltijas valstīm kā vienotam veselumam, patiesībā izrādījās, ir viena no manām fantastiskākajām idejām, kāda man jebkad ir bijusi.

Pamatīgi iedvesmojies no stāstiem, Tautas Frontes muzejā par brīvības atgūšanu, tā laika cilvēkiem un Baltijas ceļu, es devos savā ceļā.

Patiesībā, šis man nebija nekāds brauciens, bet gan lidojums.. savā sirdī un prātā.

Līdz šim es nemaz nezināju, ka es varu tā justies, tik pilnīgi brīvs un laimīgs. Justies tik ļoti es pats.

Uzsākot braucienu, es pat iedomāties nevarēju, cik ļoti skaistas ir mūsu abas kaimiņvalstis. Pa ceļam sastapts Igaunis man teica: "Ja tu esi atbraucis uz mūsu valsti ar velosipēdu, tad tu šajā valstī esi pa īstam!" Pilnīgi piekrītu. Es jau kaļu plānus par atgriešanos gan Igaunijā, gan Lietuvā. Varēsi man pievienoties!

Šī brauciena burvību es aptvēru tikai otrās dienas vakarā, kad pēc peldes ar brīnišķīgu skatu uz Pērnavas līci un saulrieta stariem pakausī devos pie miera. Tikai tad atskārtu, man beidzot vairs nav pirmdienu, svētdienu.. Uz mani tas vairs neattiecas, pat varu neskatīties pulkstenī, es beidzot biju izkļuvis ārpus sistēmas, pilnīgā brīvībā (man tas bija jaunums).

Visa šī brauciena garumā bija tikai brīnišķīgi rīti, notikumiem bagātas dienas un rāmi vakari, pārdomājot dažādus notikumus un arī tos, pirms apmēram 30 gadiem.

Toreiz, manuprāt, lai brīvi runātu, patstāvīgi domātu un rīkotos, vajadzēja patiešām drosmi. Ko vajag šodien - manuprāt, no kungiem kļūt par arājiem..

Notikumi šajā braucienā bija ārkārtīgi daudz, aizraujoši un interesanti.

Milzīgu paldies saku Kalvis Birstiņš !

Es domāju ikviens var lepoties, ja viņam ir tāds Draugs, kā Tu! Es lepojos!

Viena no lietām, ar kuru vēl lepojos, ka šī brauciena suvenīrs, ieguva nacionālu nozīmi. Kā?

Jau tuvākajā laikā plānoju stāstu vakaru, kad aci pret aci visiem interesentiem pastāstīšu visu par savu brīvības braucienu un atbildēšu uz klātesošo jautājumiem. Informācija par to būs.

Piedāvaju iekatīties dažās, ar nepārak labu telefona kameru uzņemtās bildēs :) Bet tomēr, lai patīkama skatīšanās!

Man ir sapnis reiz doties ekspedīcijā apkārt Kosmosam. Ar cieņu, Helmuts.


bottom of page